Amit tudni kell az eritritről
Miért népszerű az eritrit?
1. Az eritrit 0 kalóriatartalommal rendelkezik. Segítségével helyettesíthetjük a magas kalóriatartalmú, hagyományos cukrot vagy mézet úgy, hogy közben megtartjuk az étel édes ízvilágát - azzal a különbséggel, hogy az eritritből jóval kevesebb mennyiségre van szükség azonos azonos íz-intenzivitás eléréséhez, mint a hagyományos cukorból!
2. Az eritrit 0 glikémiás index-szel rendelkezik, így ideális választás lehet cukorbetegek számára, vagy azoknak, akik szeretnék fenntartani stabil vércukorszintjüket.
3. Széleskörűen alkalmazható termék, felhasználhatjuk sütéshez és főzéshez egyaránt, s megtalálhatjuk számos élelmiszeripari termékben, például cukormentes rágógumikban, édességekben és italokban. Az eritritet kombinálhatjuk más édesítőszerekkel is. Enyhén hűsítő ízzel rendelkezik, egyesek a mentoléhoz hasonlítják aromáját.
A fentiekből láthatjuk, hogy az eritrit fogyasztása mellett fontos érvek szólnak. Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy bár sok kutatást végeztek már, melyek az eritrit mértékkel való fogyasztását biztonságosnak minősítették, a termék hosszútávú hatásaival kapcsolatosan további kutatások folynak. Egészsége megőrzésének érdekében maradjon naprakész az étrendjébe tartozó termékekkel kapcsolatos legújabb kutatásokkal és hírekkel, s kérdés esetén forduljon kezelőorvoshoz, dietetikushoz!
Tudnivalók az eritrit fogyasztása előtt
1. Az eritrit fogyasztása során ügyeljünk a mértékre, túlzott fogyasztása esetén ugyanis emésztési problémákat okozhat.
2. Tartsuk távol az eritritet háziállatainktól!
3. Az eritrit mellékhatásai lehetnek:
1) Nagy mennyiségben fogyasztva emésztési panaszokat (puffadás, görcsök, túlzott gázképződés, hasmenés) okozhat.
2.) Egyes kutatások szerint az eritrit fogyasztása összefüggésbe hozható a szívroham, a stroke és az elhalálozás kockázatával. - Mindezek fényében kérje ki kezelőorvosa tanácsát a megfelelő édesítőszer vagy cukorpótló kiválasztásáról, különösen, ha már fennáll az említett egészségügyi állapotok kockázata az Ön esetében!!
Az eritrit sokszínű felhasználása
Az eritrit igen sokoldalúan felhasználható a konyhában. Lássunk néhány tippet!
1. Sütemények, desszertek: Az eritritet felhasználhatjuk sütemények, muffinok, piskóták és egyéb édességek ízesítéséhez. Édesítőereje és állaga miatt az eritrit ideális választás lehet a felsoroltak elkészítéséhez!
2. Teák és kávék édesítése: Add hozzá teához, kávéhoz vagy forró csokihoz, hogy az édes ízt felesleges kalóriák és megemelkedett vércukorszint nélkül fogyaszthasd!
3. Pudingok és joghurtok: Az eritritet felhasználhatjk pudingok, krémek és joghurtok édesítésére.
4. Jéghideg italok, jégkrémek: Legyen szó limonádéról, jeges teáról, jégkrémekről vagy fagylaltokról: édesítésükhöz alkalmazhatunk eritritet a hagyományos cukor helyett.
5. Salátaszószok, dresszingek: Az eritritet megtalálhatjuk számos más egyéb recept összetevői között: alkalmazhatjuk például salátaszószokhoz, dresszingekhez, marinádokhoz vagy akár édes chiliszószhoz is.