Biorganik Gluténmentes Bio Barna lencse 5000g Vegasztro

Biorganik Gluténmentes Bio Barna lencse 5000g Vegasztro
Elérhetőség Raktáron
Várható kézbesítés:
2024.11.26
Kód: BIOR-0047
12 000 Ft / db 240 Ft / 100 g
Biorganik Gluténmentes Bio Barna lencse 5000g Vegasztro
BIOrganik Gluténmentes BIO Barna lencse 5000g Vegasztro
Ø Glutén Ø Laktóz Ø Tojás Prémium Bio Ø Tej Ø Szója Vegán Ø Adalék Ø Pálma

BIOrganik Gluténmentes BIO Barna lencse 5000g Vegasztro

Magas fehérje- és rosttartalom. A lencse hosszú évezredek óta fontos és kedvelt alapanyag. Több írásos forrás is említi, dicsőítik vagy éppen a szegények eledelének nevezik. Hippokratész például májbetegségek kezelésére ajánlotta.

Európában leginkább a barna lencse terjedt el. Ez a fajta beltartalmilag nem sokban különbözik más lencséktől, de például főzési ideje jóval hosszabb, mint a vörös lencsének.
A lencsét őrölt formában, lisztként is használják. Főzelékekhez kiváló sűrítőszer.
Érdekesség, hogy még ma is él az a sokan január 1.-én lencsét fogyasztanak, hogy több pénzhez jussanak az új évben.

Jelentőség, hatások:

A többi hüvelyeshez hasonlóan a barna lencsének is magas a fehérje és rosttartalma, amelyek növelik a teltségérzetet és hasznosak azokra nézve, akik csökkenteni szeretnék a testsúlyukat. Számos fontos ásványi anyagot tartalmaz.

A hüvelyesek fogyasztása után jelentkező puffadást és gázképződést a bennük található úgynevezett fletulencia faktorok okozzák. Ez a hatás csökkenthető, ha a lencsét főzés előtt beáztatjuk vagy az első főzőlevet frissel cseréljük ki.

Felhasználás:

A barna lencse fogyasztásának legelterjedtebb módja a leves vagy a főzelék, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Készülhet belőle fasírt, töltelék, szendvicskrém és saláta.

A lencsét főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be. Főzési ideje még így is legalább 30-40 perc.

Sót csak a főzés vége felé adjunk a lencséhez, mert megnyúlik a főzési ideje. A fűszerek közül jól illik hozzá a mustár, babérlevél, oregánó, rozmaring, bazsalikom.

Összetevők: barna lencse*

*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01

Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

BIOrganik Gluténmentes BIO Barna lencse átlagos tápértéke 100 g termékben:

Energiaérték: 1664 kJ / 398 kcal
Zsír: 1,5 g
– amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 74,2 g
– amelyből cukor: 1,1 g
Rost: 17 g
Fehérje: 22 g
Só: 0 g

 

A barna lencse átlagos ásványi anyag tartalma:

Vas 6,51 mg
Magnézium 53 mg
Foszfor 451 mg
Kálium 369 mg
Kalcium 24 mg
Cink 3,77 mg
Réz 0,488 mg
Mangán 1,3 mg
Szelén 1,7 µg

Gluténmentes: Igen
Bio: Igen
Tömeg: 5 000 g

Szilveszteri bőségtál barna lencsével:

Hozzávalók:

- 2 csésze barna lencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
- 2 sárgarépa (kockázva)
- 2 zeller szár (kockázva)
- 1 babérlevél
- 6 csésze zöldségleves
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 paradicsom (kockázva)
- Friss petrezselyem (vágva, díszítéshez)
- Kolbász (opcionális, szeletekre vágva)

Elkészítés:

1. Mossa meg és szűrje le a barna lencsét.

2. Egy nagy fazékban melegítse fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.

3. Adjuk hozzá a sárgarépát, zellert és babérlevelet, majd főzzük további 5 percig.

4. Öntsük hozzá a zöldséglevest és adjuk hozzá a lencsét. Fűszerezzük köménnyel, sóval és borssal. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük további 20-25 percig, vagy amíg a lencse megpuhul.

5. Adjuk hozzá a paradicsomot, és főzzük további 5 percig.

6. Tálaláskor díszítsük friss petrezselyemmel, és ha szeretnénk, szolgáljuk fel kolbásszal.

Ez a gazdag és tápláló barna lencses étek hagyományosan a szerencse és jó egészség szimbóluma az új év kezdetén, így tökéletes választás a szilveszteri ünnepléshez.

Kiegészítő paraméterek

Kategória: Gluténmentes magvak
Súly: 5 kg
BIO: Igen
Gluténmentes: Igen
? Laktózmentes: Igen
Tojásmentes: Igen

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki:

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki: