Biorganik Gluténmentes Bio Barna Lencse 500g
BIOrganik Gluténmentes BIO Barna Lencse 500g
Magas fehérje- és rosttartalom. A lencse hosszú évezredek óta fontos és kedvelt alapanyag. Több írásos forrás is említi, dicsőítik vagy éppen a szegények eledelének nevezik. Hippokratész például májbetegségek kezelésére ajánlotta.
Európában leginkább a barna lencse terjedt el. Ez a fajta beltartalmilag nem sokban különbözik más lencséktől, de például főzési ideje jóval hosszabb, mint a vörös lencsének.
A lencsét őrölt formában, lisztként is használják. Főzelékekhez kiváló sűrítőszer.
Érdekesség, hogy még ma is él az a sokan január 1.-én lencsét fogyasztanak, hogy több pénzhez jussanak az új évben.
Jelentőség, hatások:
Magas fehérje- és rosttartalom, növeli a teltségérzetet, segíti a testsúlycsökkentést. Gazdag ásványi anyagokban. A puffadást áztatással vagy főzőlé cseréjével csökkenthetjük.
Felhasználás:
A barna lencse fogyasztásának legelterjedtebb módja a leves vagy a főzelék, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Készülhet belőle fasírt, töltelék, szendvicskrém és saláta.
A lencsét főzés előtt 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be. Főzési ideje még így is legalább 30-40 perc.
Sót csak a főzés vége felé adjunk a lencséhez, mert megnyúlik a főzési ideje.
Összetevők: barna lencse*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
BIOrganik Gluténmentes BIO Barna Lencse tápanyag tartalma 100 g-ban:
Energiaérték | 1 664 kJ / 398 kcal |
Zsír | 1,5 g |
Szénhidrát | 74,2 g |
Fehérje | 22 g |
A barna lencse átlagos ásványi anyag tartalma:
Vas | 6,51 mg |
Magnézium | 53 mg |
Foszfor | 451 mg |
Kálium | 369 mg |
Kalcium | 24 mg |
Cink | 3,77 mg |
Réz | 0,488 mg |
Mangán | 1,3 mg |
Szelén | 1,7 µg |
Lencseleves Szilveszterre
Hozzávalók:
- 250 g barna lencse
- 1 közepes vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 sárgarépa, felkarikázva
- 2 zeller szár, felkarikázva
- 1 burgonya, felkockázva
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- Só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 liter víz vagy zöldségleves alaplé
- Friss petrezselyem vagy zellerzöld a tetejére
Elkészítés:
1. Mossa meg a lencsét hideg vízben, majd szűrje le.
2. Egy nagy edényben hevítse fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, és pároljuk meg, amíg megpuhul.
3. Adjuk hozzá a felkockázott zellert, sárgarépát és burgonyát. Pároljuk még 5 percig.
4. Szórjuk meg pirospaprikával és őrölt köménnyel, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Főzzük további 2 percig.
5. Adjuk hozzá a leöblített lencsét, a babérlevelet, és öntsük fel 2 liter vízzel vagy zöldségleves alappal. Főzzük lassú tűzön, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak, ez általában kb. 30-40 percet vesz igénybe.
6. Ha szükséges, adjunk hozzá több vizet vagy levest, hogy a leves ne legyen túl sűrű.
7. Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
8. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy zellerzölddel, és kínáljuk melegen.
Ez a lencseleves hagyományosan a szerencse és bőség szimbóluma szilveszterkor. Jó étvágyat kívánok!
Gluténmentes: Igen
Bio: Igen
Tömeg: 5 000 g
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Mindenmentes ételek |
---|---|
Súly: | 0.5 kg |
BIO: | Igen |
Gluténmentes: | Igen |
? Laktózmentes: | Igen |
Tojásmentes: | Igen |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!