Biorganik Gluténmentes Bio Csicseriborsó 500g
BIOrganik BIO Csicseriborsó 500g
Magas fehérje- és rosttartalom.
Felhasználás előtt 10-12 órára áztassa be.
BIOrganik BIO Csicseriborsó 500g tápanyagtartalma 100 g termékben:
Energia | 1 524 kJ/332 kcal |
Zsír | 23 g |
- amelyből telített zsírsavak | 3 g |
Szénhidrát | 27 g |
- amelyből cukor | 3 g |
Rost | 9 g |
Fehérje | 7 g |
Só | 0,03 g |
Általános tájékoztató a csicseriborsó ásványianyagtartalmáról:
Ásványi anyag | Mennyiség 100 g-ban |
---|---|
Kálium (K) | 875 mg |
Kalcium (Ca) | 49 mg |
Magnézium (Mg) | 48 mg |
Vas (Fe) | 2,89 mg |
Cink (Zn) | 1,53 mg |
Réz (Cu) | 0,6 mg |
Mangán (Mn) | 1,69 mg |
Foszfor (P) | 168 mg |
Nátrium (Na) | 24 mg |
Szelén (Se) | 3 µg |
|
Ezek az értékek mutatják a csicseriborsó ásványi anyag tartalmát, ami fontos az egészséges étrendhez és a test megfelelő működéséhez. Táplálkozási szempontból a csicseriborsó gazdag forrása káliumnak, magnéziumnak és foszforanak
A csicseriborsó vagy bagolyborsó egy Közép-Keletről származó hüvelyes. Fontos szerepet játszik a mediterráneum és India konyhaművészetében. Ebből készül például a nálunk is nagy népszerűségnek örvendő hummusz és a falafel is, de a csicseriborsó számos más ételhez is felhasználható.
Jelentőség, hatások:
A csicseriborsónak a többi hüvelyeshez hasonlóan magas a fehérjetartalma (20% körül) és rosttartalma is igen jelentős, ami hozzájárul az egészséges bélműködéshez, segít teltségérzetet kialakítani. Számos ásványi anyagot tartalmaz, például foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat és szelént. A csicseriborsót nem javasolt nyersen fogyasztani, mivel tartalmaz úgynevezett antinutritív anyagokat, amelyek gátolják más, hasznos anyagok felszívódását. Az antinutritív anyagok mennyisége áztatással, főzéssel/sütéssel csökkenthető. Ez a puffadást okozó faktorokra is érvényes.
Felhasználás: A csicseriborsót érdemes 10-12 órára beáztatni főzés előtt. Az előkészített magvak főzési ideje 60-90 perc. Az áztatás akkor tekinthető hatásosnak, ha a borsószemet könnyedén szét tudja nyomni két ujja között. A csicseriborsót nemcsak hummusz és falafel készítéséhez használhatjuk. Készülhet belőle saláta, leves, curry és fogyasztható popcorn helyett, sütőben sütve. Az indiai fűszerek illenek hozzá leginkább.
Összetevők: csicseriborsó*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Nyers csicseriborsós falafel recept:
Hozzávalók:
- 2 csésze nyers csicseriborsó (beáztatva egy éjszakára)
- 1 kis hagyma, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1/4 csésze petrezselyem, finomra vágva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál cayenne bors vagy paprika (ízlés szerint)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Olívaolaj a sütéshez
Falafel recept
1. Az előkészítés során öntsük le a beáztatott nyers csicseriborsót, és csepegtessük le alaposan.
2. Tegyük a csicseriborsót, a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a petrezselymet, a köményt, a koriandert, a cayenne borsot vagy paprikát, valamint egy csipet sót és fekete borsot egy ételprocesszorba.
3. Turmixoljuk vagy mixeljük a hozzávalókat addig, amíg egy durvább pépet kapunk. Szükség esetén lekaparhatjuk az oldalakat, hogy az összetevők egyenletesen keveredjenek.
4. Vegyünk egy kis mennyiséget a csicseriborsó masszából, és formáljunk belőle kis golyókat vagy lapos patty-ket.
5. Melegítsünk olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon.
6. Süssük a falafeleket az olajban mindkét oldalukon, amíg szép aranybarnák és ropogósak lesznek. Ez általában 3-4 perc per oldal.
7. Csepegtessük le a felesleges olajat a sütés után, majd tálaljuk friss zöldségekkel, pita kenyérrel vagy humusszal.
Ez a nyers csicseriborsós falafel recept egy egészséges és tápláló alternatíva, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon. Jó étvágyat!
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Mindenmentes ételek |
---|---|
Súly: | 0.5 kg |
BIO: | Igen |
? Laktózmentes: | Igen |
Tojásmentes: | Igen |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!