Biorganik Guténmentes Bio Basmati Barna Rizs 5000g
BIOrganik Gluténmentes BIO Basmati Barna Rizs 5000g
Rostokban gazdagabb, mint a fehér rizs.
BIOrganik Gluténmentes BIO Basmati Barna Rizs tápanyagtartalma 100 g-ban:
Energiaérték | 1 548 kJ/370 kcal |
Zsír | 2,9 g |
Szénhidrát | 73,8 g |
Fehérje | 7,9 g |
Basmati barnarizs általános ásványi anyag tartalma:
Kalcium | 5 mg |
Vas | 1,5 mg |
Magnézium | 43 mg |
Foszfor | 150 mg |
Kálium | 154 mg |
Cink | 1 mg |
Réz | 0,3 mg |
Mangán | 1,7 mg |
Szelén | 11 µg |
Előnyös hatásai:
A barna basmati rizs egy kiváló minőségű hosszú szemű rizsfajta, amely gyakran Indiából származik.
Jellemzői:
1. Aroma és íz: A "basmati" név arab eredetű, és az "illatos" vagy "illatosított" rizsre utal. A barna basmati rizsnek jellegzetes, finom aromája és különleges íze van.
2. Barna héj: A barna basmati rizs hántolatlanul fogyasztják, tehát a külső héját nem távolítják el. Ez a héj tartalmazza a rizs értékes tápanyagainak nagy részét, például a korpa és a csíra részeket.
3. Tápláló: Gazdag rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, például B-vitaminokban és magnéziumban. A barna basmati rizs hozzájárulhat az emésztés javításához és az egészséges étrendhez.
4. Alacsonyabb glikémiás index: A barna basmati rizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe (GI) a fehér rizzel szemben, ami segít a vércukorszint stabilizálásában és hosszabb távon fenntarthatóbb energiaszintet biztosít.
5. Univerzális felhasználás: Kiválóan alkalmas köretként, de használható különböző ételekhez, mint például curryk vagy salátákhoz.
6. Egészséges választás: A barna basmati rizs egy egészséges alternatíva lehet a fehér rizshez képest, mivel megőrzi a tápanyagokat és rostokat, amelyek segítik az egészséges életmódot.
Mivel a barna basmati rizs tartalmazza a rizs egész értékes részeit, az egészséges táplálkozás és a változatos étrend részeként ideális választás lehet.
Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Egyszerű rakott recept barna rizzsel
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- 1 csésze barna rizs
- 2 csésze víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 zacskó (kb. 300 g) fagyasztott spenót vagy 1 csomag friss spenót
- 1 csésze reszelt sajt (pl. mozzarella vagy cheddar)
- 2 tojás
- 1/2 csésze tej
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez
Elkészítés:
1. Mossa meg a barna rizst hideg víz alatt, majd szűrje le.
2. Melegítse fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten egy serpenyőben vagy lábasban.
3. Adj hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd meg néhány percig, amíg üveges nem lesz.
4. Adj hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a spenótot (frisset vagy fagyasztottat). Főzd néhány percig, amíg a spenót összeesik.
5. Keverd hozzá a barna rizst, majd öntsd hozzá a vizet. Főzd a rizst a csomagoláson szereplő utasításoknak megfelelően, vagy amíg megpuhul és a víz felszívódik.
6. Közben előmelegítheted a sütőt 180°C-ra (350°F).
7. Egy közepes tűzálló tálban keverd össze a rizst, a spenótot és a reszelt sajtot.
8. Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd keverd össze őket a tejjel, sóval és borssal.
9. Öntsd ezt a tojásos keveréket a rizses spenótra, és alaposan forgasd össze.
10. Tedd a tűzálló tálat a sütőbe, és süsd 30-35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna lesz, és a rakott közepén a tojás megdermed.
11. Szórd meg friss petrezselyemmel vagy snidlinggel a tál tetejét.
12. Hagyd egy kicsit hűlni, majd szolgáld fel.
Ez a rakott étel finom és tápláló. Jó étvágyat kívánok!
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Mentes rizs |
---|---|
Súly: | 5 kg |
BIO: | Igen |
Gluténmentes: | Igen |
? Laktózmentes: | Igen |
Tojásmentes: | Igen |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!